Den livsfarliga historien

Foto: Sida och Forum för levande Historia

Den livsfarliga historien – kunskap för fred, försoning och framtid.

Uppdaterad: 3 juni 2014

Den livsfarliga historien är ett samarbetsprojekt mellan Forum för Levande Historia och Sida som syftar till att öka kunskapen om historiebruk och historiesyn och om hur man går vidare efter en djup konflikt. Utgångspunkten är händelserna i forna Jugoslavien och folkmordet i Srebrenica 1995. Projektet riktar sig till gymnasielever via deras lärare.

Sida och Forum för Levande Historia samarbetar om projektet Den livsfarliga historien  som lanseras vid skolmässor i Älvsjö utanför Stockholm och i Göteborg den 31 oktober. Projektet syftar till att öka kunskapen om historiebruk och historiesyn och om hur man går vidare efter en djup konflikt. Utgångspunkten är händelserna i forna Jugoslavien och folkmordet i Srebrenica 1995.

Sidas mål med arbetet är att svenska ungdomar ska förstå och reflektera kring hur olika grupper kan använda sig av historien. Utgångspunkt i arbetet är att framtiden är gemensam och att det inte finns en kollektiv skuld.  Ansvaret för krigsförbrytelser ligger hos enskilda individer och inte hos grupper. Under kriget i forna Jugoslavien fanns både förövare och offer hos alla sidor. Kunskap om historien; att den levs, beskrivs och förändras av människor, är nödvändig för att kunna förstå och hantera pågående konflikter och stödja olika aktörer i deras strävan för försoning och en möjlig framtid i fred, säkerhet och demokrati.

Läs mer om projektet.

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän