Publik in till ett av seminarierna under globala Karlstad

Foto: Jan Borg

Innovationer behövs för hållbar utveckling

Uppdaterad: 3 juni 2014

Det finns stora pengar att tjäna på hållbar utveckling. Det var ett av budskapen när innovationer och hållbart företagande diskuterades på Globala veckan i Karlstad.

 – Sverige och alla andra industriländer är i själva verket utvecklingsländer, vi måste utveckla sätt för att leva hållbart. Därför finns otroliga affärsmöjligheter för entreprenörer.

Det slog den amerikanske experten på hållbar utveckling Lloyd Timberlake fast när han på torsdagen föreläste för en månghövdad publik.

I stället för att vänta på att ny lagstiftning ska visa vägen mot en hållbar värld menar Lloyd Timberlake att det är upp till företagen att ”förse regeringarna med goda idéer.”

 – Tänk bara på allt som måste byggas om i de växande städerna, som nya system för vatten- och energiförsörjning.

För att lyckas tror Lloyd Timberlake att myndigheter, näringslivet och det civila samhället måste samarbeta mer. Icke–statliga organisationer kan till exempel hjälpa företag att nå ut till fattiga människor med billiga produkter för vattenrening eller bevattning.

Rubriken för seminariet var ”Innovation och hållbart företagande” och på det temat talade även astronauten Christer Fuglesang. Han fick bemöta kritiken från dem som ifrågasätter att resurser satsas på rymden när det finns stora problem på jorden.

 – Men rymdverksamhetens utmaningar och tekniska krav leder till tusentals nya idéer och lösningar. Det krävs bara en individ med entreprenörsandan som drar igång något.

Som exempel nämnde han utvecklingen av lättare metaller för tillverkning av flygplansdelar vilket leder till lägre bränsleförbrukning. Människans kunskap om klimatet kommer även den till största del från rymden.

Globala veckan i Karlstad arrangeras den 22 till 28 oktober av Edbergstiftelsen och Karlstads kommun med stöd av Sida, Den Globala Skolan och UD och innehåller seminarier, föreläsningar och filmvisningar om globala frågor. Det är en del i samarbetsprojektet Globala Kommunen - globala frågor i ett lokalt perspektiv.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän