En hälsoarbetare i Gambia kan konstatera att de impregnerade myggnäten minskar antalet som insjuknar i malaria.

Foto: WHO/TDR/Li​ndsay

Hälsoforskning med svenskt stöd vinner pris

Uppdaterad: 3 juni 2014

Programmet för forskning kring tropiska sjukdomar administrerat av Världshälsoorganisationen vinner årets Gates Award for Global Health. Sverige är genom sitt forskningssamarbete delaktig i programmet och har varit med från början med ekonomiskt stöd.

Tropical Diseases Research, TDR, är UNICEF/ UNDP/ Världsbanken och WHOs särskilda program för forskning och utbildning kring tropiska sjukdomar. Genom påverkansarbete och kapacitetsuppbyggnad skapar man ökad medvetenhet och ny kunskap kring sjukdomar som främst drabbar människor i fattiga länder. TDR har bland annat bidragit till en minskning av lepra, flodblindhet, Denguefeber, TBC och malaria. Det var TDR som lanserade de numera välkända moskitnäten impregnerade med insektsmedel mot malariamyggan, och som fått stor betydelse i kampen mot malaria.  Priset, som delas ut av Global Health Council  , är etablerat av Bill och Melinda Gates Stiftelse i syfte att premiera framstående insatser för förbättrade hälsovillkor i fattiga miljöer. Prissumman är en miljon US Dollar.

 Sverige har genom den tidigare myndigheten Sarec och nu genom Sida bidragit till TDRs verksamhet sedan den inleddes 1975. Sverige är den tredje största bilaterala givaren till programmet.

Läs mer om priset i ett pressmeddelande (pdf)   från Global Health Council.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän