100 000 fler barnmorskor behövs i världen

Uppdaterad: 3 juni 2014

En ny FN-rapport tar upp barnmorskornas roll i världen och milleniemål fem; förbättra mödrars hälsa. Rapporten visar att i fattiga länder, där mödra- och spädbarnsdödligheten är som värst, behövs 100 000 fler barnmorskor.

Två miljoner barn dör under det första dygnet, 2,6 miljoner är redan döda när de föds och 350 000 kvinnor mister livet i samband med graviditeten varje år. Att minska mödradödligheten är ett av de milleniemål som är längst ifrån att uppnås. Ytterligare 100 000 barnmorskor skulle behövas för att kunna erbjuda alla kvinnor förlossningshjälp.

Orsaken är kvinnors lägre status och att mödrahälsovård därmed inte prioriteras, enligt Kristina Castell som arbetar som barnmorska i Nepal för Sidas räkning.

Rapporten lägger tyngdpunkten på två faktorer, berättar Anders Molin, hälsorådgivare på Sida, alla kvinnor ska ha tillgång till kvalificerad förlossningsvård och det kräver att betydligt mer resurser satsas.

Hör mer om vad Kristina Castell och Anders Molin säger i Ekots nyhetssändning .

Läs mer i rapporten: The State of World's Midwifery 2011: Delivering Health, Saving Lives.

I Afghanistan arbetar Sida tillsammans med UNFPA för att förbättra mödravården. Läs mer om barnmorskan Pashtoon Azfars arbete för en bättre mödravård. 

Lär dig mer om millenniemål nr 5, att minska mödradödligheten.  


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän