Känd gayaktivist mördad i Uganda

Publicerad: 28 januari 2011 Uppdaterad: 3 juni 2014

Den ugandiske gayaktivisten David Kato mördades i sitt hem den 26 januari, några månader efter att en tidning pekat ut honom som homosexuell med krav om hängning. Händelsen har uppmärksammats världen över och på Sida ser handläggare med oro på att rädslan bland de sexuella minoriteterna kan växa.

David Kato var aktiv i organisationen Sexual Minorities Uganda (SMUG). Han arbetade också nära International HIV/AIDS Alliance  som får svenskt stöd och som nyligen besökte Sida. Tillsammans jobbar organisationerna exempelvis med kampanjer för att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och HBT – rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner. De samarbetar också för att integrera sina frågor i samhället, bland befolkningen men också på politisk nivå. 

 – Mordet på David Kato är skrämmande och vi har varit i kontakt med våra samarbetsparter för att visa vårt stöd. Händelsen väcker en oro för att människor inte ska våga arbeta för att stärka homosexuellas rättigheter, säger Lotta Roos som handlägger stödet till HIV/AIDS Alliance på Sida.

 

International HIV/AIDS Alliance genomförde till exempel en kampanj mot homofobi i ugandiska medier i oktober 2010 tillsammans med SMUG. De har också etablerat en koalition av ugandiska hiv-organisationer och andra hälsoorganisationer, en koalition där SMUG ingår sedan november förra året som observatörsorganisation. Homosexuella i Uganda har länge varit utsatta, men nu växer rädslan bland de sexuella minoriteterna. Koalitionen av hälsoorganisationer planerar en kampanj mot våld mot sexuella minoriteter .

Biståndsminister Gunilla Carlsson uttalade sig igår och sa att mordet på David Kato är fruktansvärt och att det i Uganda har växt fram en häxjakt mot homosexuella. Hon säger att omvärlden kan påverka genom att lyfta frågorna på politisk nivå:

– I slutändan handlar det om att varje enskilt liv måste leva upp till mänskliga rättigheter, uttalade hon sig.

I Uganda är det fortfarande olagligt med ”homosexuella akter” och följderna av att bli påkommen kan innebära upp till fjorton års fängelse. Kampen för de mänskliga rättigheterna sker under ständiga hot, något som David Kato hela tiden upplevde. 

Sidas Lotta Roos kommer att delta i HIV/AIDS Alliance årsmöte i Brighton nästa vecka där HIV/AIDS och frågor kring sexuella minoriteter ska diskuteras. Mordet på David Kato blir då brinnande aktuell. Organisationerna kommer då tillsammans att ta fallet ett steg vidare och fortsätta att sträva efter att utkräva ansvar hos polisen men också hos politikerna i Uganda.

 Läs mer:

BBC

Regeringen

UDs blogg

Tystnad och osynlighet kring män som har sex med män - om hiv och aids och mänskliga rättigheter i Afrika


Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän