Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowe och Tawakkol Karman på Utrikespolitiska Institutet.

Foto: Martin von Krogh

”Demokrati är ett underbart verktyg”

Uppdaterad: 3 juni 2014

Vi vill vara en del av lösningen, inte problemet, var budskapet från de tre fredspristagarna Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowe och Tawakkol Karman när de gästade Stockholm och Utrikespolitiska institutet i veckan. Priset ger oss ökade möjligheter.

 - Priset har gett mig ökad motivation och inspiration, men det är inte till mig, tillägger Ellen Johnson Sirleaf. Det är till alla modiga kvinnor.

Stämningen var god i den fullsatta salen. De tre kvinnorna var orädda och rappa i repliken och utstrålade värme och styrka. Evenemanget var ett samarrangemang mellan Utrikespolitiska Institutet, Sida, Kvinna till Kvinna, Idea och Folke Bernadotteakademin.

Alla tre talade om vikten av demokratiska processer för att bygga fred.

 - Demokrati är ett underbart verktyg, sa Tawakkol Karman, från Yemen.

Hon satt i sitt blå tält på torget i Sana när hon fick höra att hon hade vunnit. ”Vunnit vad?” undrade hon innan hon förstod att det var Nobels fredspris. Nu är hon stolt och lycklig och glad över att kommittén vågade utnämna henne; ung kvinna och muslim. Hon skärpte dock tonen när hon för tredje gången under detta möte fick frågan om religionens, det vill säga islams, roll i revolutionen.

 - Religion är något som hör till varje enskild person och alla religioner respekterar mänskliga rättigheter.

Hon betonade tydligt att hon var här för att prata om fredspriset, inte för att försvara sin religion.

Aldrig rädd

Tawakkol Karman började demonstrera redan 2005; långt innan någon visste att det skulle bli någon arabisk vår.

 - Man var tvungen att kämpa sig fram på varje område, säger hon och räknar upp utbildning, politiska reformer, mänskliga rättigheter, kvinnans ställning, folk som fängslats, analfabetism,  allt! För varje dag blev situationen värre. Vi kvinnor och ungdomarna bestämde oss för att starta revolution.

De mötte stort motstånd, även från dem som sympatiserade med dem. De fick höra att de var galna och skulle stå ensamma, men de bara sa ”lita på oss – vi kommer att vinna”.
Nu demonstrerar miljoner jemeniter på gatorna.

 - Man måste ha ett tydligt mål, säger Tawakkol Karman, men det viktigaste av allt: man får inte vara rädd!

Själv är hon aldrig rädd, inte ens när hon blivit hotad till livet.

 - Om vi hade varit rädda så hade inget av detta hänt, säger hon och syftar på den arabiska våren. Då hade alla diktatorerna suttit kvar.

Hälften av befolkningen

En som heller aldrig är rädd är en av de andra fredspristagarna, Leymah Gbowee. Trött på kriget mobiliserade hon de liberianska kvinnorna i en fredsrörelse som till slut tvingade de stridande parterna till förhandlingsbordet.

 - Med böner och sånger demonstrerade vi och riktade in oss på tre platser. Vi var utanför moskén på fredagen, vid fiskmarknaden på lördagen och utanför kyrkan på söndagen. Vi inledde till och med en sexstrejk – ja, vi var verkligen desperata i vår fredsönskan!

Det växte till en massprotest mot kriget och de fick till slut parterna att förhandla.

 - Men när männen kom till förhandlingsbordet hade de inga idéer! Till slut fick vi hjälpa dem att skriva fredsdokument.

Leymah Gbowee hävdar bestämt att inga fredsprocesser kan bli kvalitativa om inte kvinnorna är med.

 - Vi är hälften av befolkningen och vi kan mycket om hur man bevarar fred.

Nu har hon utsetts av presidenten att leda en nationell försoningsprocess.

 - Jag bad henne eftersom hon är så framgångsrik, sa Ellen Johnson Sirleaf. Det finns ingen bättre än hon för uppdraget.

God partner

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den tredje av årets fredspristagare, var 2005 Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president, men hon verkade redan innan dess aktivt för att föra Liberia till fred efter många års blodiga och grymma inbördeskrig.

På väggen på Utrikespolitiska Institutet projiceras plötsligt ett svartvitt foto på en ung, mycket kraftfull Ellen, med knuten näve högt i luften. Hon har just blivit släppt ur fängelse där hon var dömd till tio års straffarbete. Efter starka påtryckningar släpptes hon fri.

 - Du kritiserade makten? Frågade moderatorn Nathalie Beser.

- Kritiserade? Mycket mer än så, utbrast Ellen Johnson Sirleaf.

Hon gick sedan i exil och återvände först drygt tio år senare som ekonom för Världsbanken. Hennes gedigna bakgrund med utbildning från Harvard och tidigare post som Finansminister var till ovärderlig nytta när hon 2005 blev president. Inte minst förhandlingsskicklighet – något hon skulle få stor glädje av.

I panelen på Utrikespolitiska Institutet satt under mötet även några personer som ställde frågor till de tre pristagarna. Det var diplomaten och tidigare FN-ambassadören Pierre Schori, Sidas GD Charlotte Petri Gornitzka och Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Charlotte frågade president Ellen Johnson Sirleaf om vad som kännetecknar en god partner och fick till svar att en god partner är en som respekterar den andra partens prioriteringar och som kan visa flexibilitet.

 - Kom inte och diktera med era egna strategier, planer och budgetar. Respektera oss som partners.

Lena Ag frågade om den låga kvinnliga representationen i parlamentet och presidenten svarade att hon själv också var mycket besviken, men hoppas starkt på nästa gång.

På frågan om hur det går ihop att de i Liberia lyckats bli av med en av de värsta diktatorerna på fredlig väg men fortfarande dras med massvåldtäkter i nästan samma utsträckning som under kriget svarade hon att dessa erfarenheter inte var speciella för Liberia.

 - Samma mönster återfinns i de flesta postkonfliktländer vare sig de heter Liberia, Kongo, Jemen eller Afghanistan. Det viktiga är att stärka kvinnorna – ingen riktig fred kan uppnås med mindre än att kvinnor får plats vid förhandlingsborden.

Samma sak upprepade utrikesminister Carl Bildt i sitt avslutningstal – ”man kan inte utveckla ett samhälle om hälften av dess befolkning ställs åt sidan”.


 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän