Al hurriya,  Freedom på Tahrirtorget

Foto: Fredrik Uggla/Sida

Demokrati väntar runt hörnet

Uppdaterad: 3 juni 2014

Fredrik Uggla är regional demokrati- och MR-handläggare i Kairo. Han hade länge hoppats på att få vara med om en demokratisering av MENA-området. Länge verkade det orealistiskt men så plötsligt hände allt.

Ett relativt lugn präglar Kairo idag. Tahrir-torget är tömt på demonstranter. Det som påminner om de dramatiska dagarna i februari är främst de soldater och stridsvagnar som står utposterade runt om i staden; en syn som man vant sig vid. 

 - Fortfarande sker demonstrationer både i Kairo och Tunis, säger Fredrik. För några månader sedan hade de varit nästan otänkbara, men idag väcker de knappt längre uppmärksamhet.

Under revolutionen var tillvaron intensiv för Fredrik Uggla och hans kollegor på ambassaden. Tillsammans med en UD-kollega och Sidas lokalanställde Hassan Hussein arbetade Fredrik med den politiska rapporteringen och bevakade utvecklingen. De var själva nere på Tahrir-torget och träffade aktivister. 

 - Vi var där många gånger. Både vid de stora demonstrationerna och vid dramatiska tillfällen som då torget angreps och höll på att falla. Vi var mest där och bevakade, men jag hoppas att demonstranterna kände visst stöd av vår närvaro. Att vi var där har stärkt vår trovärdighet nu. Det var inte många utlänningar på torget då, och jag får ofta höra från kontakter och samarbetspartner: ’Jag såg dig på torget’ eller ’jag hörde att du var på Tahrir.’ 

Efter Mubaraks fall kunde Fredrik återuppta Sidaarbetet. En intensiv period började med att ställa om pågående program till den nya situationen och att snabbt komma igång med stöd till den spirande demokratiseringsprocessen. 

 - Jag är optimistisk om framtiden. Vi har en helt annan verklighet i Egypten idag, säger Fredrik. Det är en verklig förändring och demokratin har kommit mycket närmare. 

Och i programmet har det kommit in ny energi. 

- Det regionala arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter har tidigare kunnat kännas minst sagt motigt, säger Fredrik. Men nu finns det en öppning, ett ”window of opportunity”.

De regionala programmen har verkligen fått en skjuts. De frågor som vi fokuserar på; mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och medier, kvinnors rättigheter är ju i centrum för de aktuella processerna. Det finns en känsla av ’nu eller aldrig’ kring många frågor. 

Fredrik Uggla tycker att det är enormt roligt att jobba i denna nya kontext.

 - Situationen är enormt dynamisk och vi måste tänka på vilka värden vi kan och ska lyfta fram. Det handlar ju inte bara om fria val, utan att föra fram frågor och rättigheter som Sverige står för.

Fredrik Uggla är glad över att få ha varit med om ett historiskt skede.

- När de första demonstrationerna började i Tunisien förväntade sig ingen att det skulle leda till något särskilt. Så sent som några dagar före Ben Alis fall frågade jag kollegor och samarbetspartner om de ändå inte trodde att något sådant skulle kunna ske. Ingen trodde det. Och då det faktiskt skedde, trodde ingen att Egypten skulle stå näst på tur. 

Efter att Egypten följde efter uppstod ett momentum som delvis kom att brytas av bakslagen i Libyen, men nu följer Yemen och Syrien med flera. Alla ledare har enligt Fredrik tvingats reagera.

 - Ibland med repression, ibland med reformer. Ingetdera tycks dock kunna stoppa kraven på frihet och demokrati.

För Fredrik Uggla har vinterns händelser blivit något att minnas i hela sitt liv. Även om mycket återstår innan vi kan skåda en ”happy end” och trots tillfällen av oro och tragik har det varit fantastiskt att vara i Kairo under revolutionen.

 - Det har varit enormt spännande. Allt ifrån att tränga sig emellan tanks för att ta sig in på Tahrir-torget, smita runt på nedsläckta gator efter utegångsförbudet till att se jaktplanen vråla över Kairo i ett misslyckat försök att skrämma folk till underkastelse. Och att se hur samhörighet och frihetslängtan till sist vann över rädslan och splittringen. Att vara med om något sådant är ett privilegium som jag och min familj kan bära med oss: Vi var där, vi var med.

Det är dock, enligt Fredrik, först nu man börjar förstå hur lång tid det här kommer att ta.

 - Att få stabila politiska system och fullständig respekt för mänskliga rättigheter ligger rätt långt bort. Demokrati kan vänta runt hörnet, men stabilitet och välstånd tar längre tid.

Läs mer om Sidas arbete i Mellanöstern och Nordafrika 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän