Joakim Daun JPO i Zimbabwe.
Foto: privat

Joakim Daun JPO i Zimbabwe. Foto: privat

junior professional officer

Jag vill försöka förändra människors liv

Publicerad: den 22 oktober 2012

Uppdaterad: den 22 oktober 2012

Joakim Daun är JPO (Junior Professional Officer) på UNHCR i Zimbabwe där han bland annat hjälper de mest sårbara flyktingarna att ta sig vidare till Sverige och andra länder.

Varför sökte du en FN-tjänst?

– Jag har studerat folkrätt och mänskliga rättigheter och FN är ju den största organisationen med uppgift att upprätthålla folkrätt och mänskliga rättigheter. Jag hade också praktiserat på UNHCR innan och ville prova på att jobba med dem.

Hur är FN som arbetsgivare?

– Om du jobbar med de här frågorna är du ofta inte lika prioriterad som ingenjörer och andra med statusyrken men det som är bra med FN är att du har bra arbetsvillkor och kan göra karriär. Då blir det inte bara något du jobbar med när du är ung och idealistisk utan du kan fortsätta jobba med de här frågorna. Det är å andra sidan hierarkiskt och byråkratiskt. Tyvärr går mycket tid till pappersarbete och ibland kan det ta lång tid att genomföra ett projekt.

Vilken är din arbetsuppgift?

– Att stärka skyddet för flyktingar i Zimbabwe. Det kan vara utbildning av personal som jobbar för motsvarande Migrationsverket i Zimbabwe så att de följer internationella avtal och nationella lagar. Jag jobbar även med flyktingar som till exempel har överlevt tortyr och sexuellt våld och behöver hjälp som inte finns i ett fattigt land som Zimbabwe. Vi identifierar dem och rekommenderar de mest utsatta för vidarebosättning i andra länder som USA, Kanada och Sverige. I mitt jobb träffar jag flyktingar flera gånger i veckan och det är inte alltid så vanligt inom FN att man har direktkontakt med dem man arbetar med så jag gillar det.

Vilket är ditt starkaste minne från tiden som JPO?

– När jag jobbade i Darfur i Sudan fick mitt kontor en dag en rapport om att en by hade blivit attackerad av rebeller och befolkningen hade flytt. När vi kom dit var byn helt öde men när vi gick runt från hydda till hydda hittade jag och mina kollegor en blind, gammal kvinna som satt där själv. De hade lämnat henne för att hon var så gammal och inte orkade fly med de andra. Hon visste knappt vad som hade hänt och hade ingen mat eller vatten. Det var någonting som verkligen berörde mig. Vi kontaktade Help Age, en organisation som jobbar med äldre människor, som hjälpte henne att ta sig till det ställe dit de andra hade flytt så hon kunde återförenas med sin familj.

Vill du fortsätta att jobba inom FN?

– Jag har redan börjat söka några tjänster på UNHCR. När man har avslutat sin JPO-tjänst har man två år på sig att söka tjänster inom UNHCR och det är i princip det enda sättet att komma in i systemet. Men samtidigt vill jag gärna testa på något annat, det finns ett värde i att jobba med andra organisationer och se andra perspektiv. Vissa som jobbat länge med FN blir ganska byråkratiska och ibland kan man känna att de glömmer vad man egentligen jobbar för. Jag vill verkligen jobba för att försöka förändra människors liv och är lite rädd för att bli en byråkrat om jag bara jobbar för FN.

Period: oktober 2009 – oktober 2012

Sidansvarig:

 
Tipsa en vän
Dela
2013
Årsredovisning 2013
Foto: Sida

Sidas årsredovisning

I Årsredovisningen 2013 beskriver vi vad vi åstadkommit under året i siffror och ord. Bakom alla siffror och exempel finns de flickor, pojkar, män och kvinnor som får del av en värld som blir bättre för allt fler.

Videoportal
Videportal
Foto: Sida

I vår videoportal hittar du intervjuer, projektberättelser och filmade seminarier. Klicka på länken!

Sverige har givit stöd till Ugandas vatten- och sanitetssektor i över tio år. Viktiga framsteg har stärkt Ugandas institutioner som hanterar vattenresurser.
Foto: Helen Holm

Så blir en insats till

Varför väljer Sida att stödja just demokratiaktivister i Tunisien eller sjukhus i DR Kongo? Ger biståndet bra resultat hos bönder i Bolivia eller bidrar man till utveckling genom att stödja marknadsutveckling i Östafrika? Det är många faktorer som spelar in när Sida väljer att stödja en biståndsinsats.

Säg nej till korruption
Foto: Scanpix

Förhindra korruption är en viktig del av biståndet

Korruption slår mot fattiga, hämmar tillväxten och hindrar den demokratiska utvecklingen. Att hantera risker och förhindra missbruk av anslagen är en viktig del av Sidas arbete. Korruption är ett allvarligt hinder för utveckling. Nu utvecklas det förebyggande arbetet mot korruption ytterligare.

Basinformation om svenskt bistånd
Tecla David, honungsproducent
Foto: Klas Palm

Vad gör Sverige för att minska fattigdomen i världen?

Sida arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen. Det kräver samarbete och uthållighet. Genom utvecklingssamarbete stödjer Sverige länder i Afrika, Asien, Europa och Latinamerika. Varje land ansvarar för sin utveckling. Sida förmedlar resurser och utvecklar kunskap och kompetens. Det gör världen rikare.