Prenumerera

Debattartiklar

 • Debattartikel
  den 17 januari 2014

  Den afrikanska tillväxten ökar och fattigdomen minskar. Ändå är det krig, konflikter och negativa nyheter som präglar den svenska nyhetsbilden av kontinenten. Göteborgare som läser sin tidning vid fikabordet eller på spårvagnen får en bild av de afrikanska länderna som består av 46 procent negativa nyhetshändelser jämfört med 6 procent positiva, visar en undersökning som presenteras i dag.

 • Debattartikel
  den 31 oktober 2013

  Företagen måste ta ett större ansvar för hållbar utveckling i framtiden. Det blir tydligt när agerandet granskas, som i Swedwatchs rapport som publicerades idag. Men för att få en förändring krävs en rak och öppen dialog med företagen, skriver Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

 • Öppet brev
  den 22 oktober 2013

  Till Aftonbladets chefredaktör Jan Helin: Jag skriver till dig med anledning av Elisabet Höglunds kolumn ”Här är resultatet av vårt cyniska bistånd” i gårdagens tidning.

 • Debattartikel
  den 6 maj 2013

  Små och medelstora företag måste få upp ögonen för den affärspotential som finns i många afrikanska länder. Snart beräknas kontinenten ha 100 miljoner hushåll med en årsinkomst över 3 000 dollar. Res dit och knyt kontakter, uppmanar Gabi Björsson, Charlotte Petri Gornitzka och Elisabeth Thand Ringqvist.

 • Debattartikel
  den 8 mars 2013

  Verklighetens siffror är skrämmande. Sju av tio kvinnor i världen drabbas någon gång av könsrelaterat våld och i en färsk världsbanks-studie framkommer att bland tio olika riskfaktorer för kvinnor ansågs våldtäkt och våld i hemmet som en större risk än cancer, motorcykelolyckor, krig och malaria.

 • debattartikel
  den 27 februari 2013

  Sverige måste prioritera hårdare för att vårt bistånd ska kunna göra maximal nytta och göra skillnad. De uppdrag vi nu fått från regeringen kräver bemanning och verksamhet i lika många länder som tidigare, skriver Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

 • debattartikel
  den 11 februari 2013

  I dagarna har Sida fattat beslut om att ge stöd till nya kommunala partnerskapsprojekt. Tre av projekten finns i Dalarna, vilket vittnar om en region som vill och vågar blicka ut med internationella ögon i en alltmer global värld.

 • debattartikel
  den 31 januari 2013

  Priset har varit högt för IT i utbildningsbiståndet,men i takt med låginkomstländernas snabba utveckling öppnas nya möjligheter

 • Debattartikel
  den 31 oktober 2012

  Först när skolböckerna och vaccinet nått fram ska biståndspengarna betalas ut. Det är Sidas nya metod för att minska risker och öka insynen i biståndet. Resultat- och transparenskontrakt ska testas som komplement till budgetstöd, skriver Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

 • Debattartikel
  den 30 oktober 2012

  Nu har just årets globala lägesrapport från Unesco inom utbildningsområdet, Education for All Global Monitoring Report 2012 kommit. Trots många absoluta framgångar visar den att vi är långt från målet om att alla barn ska ha rätt att gå i skolan 2015. 61 miljoner barn står alltjämt utanför skolsystemet. Unesco- rapporten uppmärksammar också ett annat problem som är en direkt konsekvens av brister i skolgång och kvalitet på undervisningen – glappet mellan ungas färdigheter och den globala arbetsmarknadens behov.

Föregående
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
Nästa
2013
Årsredovisning 2013
Foto: Sida

Sidas årsredovisning

I Årsredovisningen 2013 beskriver vi vad vi åstadkommit under året i siffror och ord. Bakom alla siffror och exempel finns de flickor, pojkar, män och kvinnor som får del av en värld som blir bättre för allt fler.

Videoportal
Videportal
Foto: Sida

I vår videoportal hittar du intervjuer, projektberättelser och filmade seminarier. Klicka på länken!

Sverige har givit stöd till Ugandas vatten- och sanitetssektor i över tio år. Viktiga framsteg har stärkt Ugandas institutioner som hanterar vattenresurser.
Foto: Helen Holm

Så blir en insats till

Varför väljer Sida att stödja just demokratiaktivister i Tunisien eller sjukhus i DR Kongo? Ger biståndet bra resultat hos bönder i Bolivia eller bidrar man till utveckling genom att stödja marknadsutveckling i Östafrika? Det är många faktorer som spelar in när Sida väljer att stödja en biståndsinsats.

Säg nej till korruption
Foto: Scanpix

Förhindra korruption är en viktig del av biståndet

Korruption slår mot fattiga, hämmar tillväxten och hindrar den demokratiska utvecklingen. Att hantera risker och förhindra missbruk av anslagen är en viktig del av Sidas arbete. Korruption är ett allvarligt hinder för utveckling. Nu utvecklas det förebyggande arbetet mot korruption ytterligare.

Basinformation om svenskt bistånd
Tecla David, honungsproducent
Foto: Klas Palm

Vad gör Sverige för att minska fattigdomen i världen?

Sida arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen. Det kräver samarbete och uthållighet. Genom utvecklingssamarbete stödjer Sverige länder i Afrika, Asien, Europa och Latinamerika. Varje land ansvarar för sin utveckling. Sida förmedlar resurser och utvecklar kunskap och kompetens. Det gör världen rikare.