En sjuksköterska i Johannesburg tar ett blodbrov på en patient för ett HIV-test.

En sköterska i Johannesburg tar ett blodbrov på en patient för ett HIV-test. Tar man sin medicin och klarar sig från biverkningar går det att leva ett ganska normalt liv som hiv-positiv.

Foto: Paballo Thekiso/AFP/Scanpix

resultatexempel

Friskvård för framgång

Uppdaterad: 13 augusti 2014

I Sydafrika är var femte person hiv-positiv. Sjukfrånvaro och kompetensbrist kostar pengar – sjukdomen hindrar landets utveckling och drabbar enskilda företag. Så det finns pengar att spara på att förebygga och hålla personalen frisk och, i de fall det behövs, få sjukdomen behandlad. Här har företagen, Sida och det sydafrikanska folket ett gemensamt intresse.

Sedan några år tillbaka arbetar Sida, IF Metall och Näringslivets internationella råd med hiv och aids på svenskrelaterade arbetsplatser i Sydafrika. Tillsammans tar man fram långsiktiga strategier för hiv och aids. Samarbetet är ett exempel där bättre business går hand i hand med minskad fattigdom.

Svenska företag deltar i kampen

SKF är ett av de deltagande företagen. Anställda informeras om hiv och aids genom rådgivning, affischer, broschyrer och rollspel. Varje år arrangeras en särskild utbildningsdag där anställda erbjuds frivilliga hiv-tester.

 SKF har tre mål med programmet:

  • alla anställda ska känna till sin hiv-status
  • genom att informera om riskbeteende hoppas man kunna förhindra nya fall
  • smittade ska ha tillgång till behandling

Kevin Garland, är vd på SFK i Johannesburg. Han berättar att det är en nyckelfråga att behålla personal eftersom kompetens är en bristvara i Sydafrika. 

 – Det här programmet bidrar till att behålla vår befintliga arbetskraft. Och det ger även effekt på vårt finansiella resultat. 

Små medel gör stora förändringar

Autoliv var ett av de första svenska företagen som började arbeta med att förebygga och behandla hiv bland medarbetarna. Duncan McAulay är företagsläkare på Autoliv och säger att till skillnad mot vad många tror är det inte sett kostsamt arbete.

– Gör en kalkyl över hur företaget kan komma att drabbas, hur stor andel av de anställda som är drabbade, och se till att så många som möjligt känner till sin hiv-status. Bra information så att de osmittade förblir osmittade är viktigt, liksom att de positiva tas om hand på rätt sätt. 

 Med behandling med antiretrovirala läkemedel kan sjukdomsförloppet bromsas så att den drabbade kan återhämta sig. Tar man sin medicin och klarar sig från biverkningar går det att leva ett ganska normalt liv som hiv-positiv.

 För David Kretshmer, vd för Autoliv Johannesburg, är det en självklarhet att arbeta på det här sättet.

 – Vi uppnår bra resultat och det bidrar definitivt till vår framgång. I Afrika är det viktigt att vara med i den här typen av projekt för att minska sjukdomsspridningen, annars riskerar man att få stora problem i framtiden.

 


Sidansvarig: Avdelningen för reform- och selektivt samarbete

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän