Champika Subashini har trots funktionshinder startat eget företag, och blivit självständig.

Champika Subashini har trots funktionshinder gått en yrkesutbildning, startat eget företag och blivit självständig.

Foto: Wenche Willumsen/DHR

resultatexempel

Champika Subashini startade eget

Uppdaterad: 13 augusti 2014

En fattig lankesisk kvinna med funktionsnedsättning har små utsikter att kunna försörja sig själv. Men med hjälp av projektet Rehab Lanka kunde Champika Subashini, 24, inte bara utbilda sig till sömmerska utan också låna pengar till en egen symaskin och starta eget.

Champika Subashini är ett av många bevis på att en yrkesutbildning och möjligheter att låna pengar till eget företagande kan förändra en människas liv i grunden.

I normala fall hade hennes funktionsnedsättning förmodligen inneburit ett undanskymt liv i beroendeställning till omgivningen. Nu kan Champika Subashini i stället se fram emot att starta egen klädbutik i anslutning till sina föräldrars hus.

På så sätt hoppas hon inte bara kunna försörja sig själv utan också kunna bidra till familjens försörjning.

Tillverkar egna kläder
Bakom satsningen står projektet Rehab Lanka, som ägnar sig åt yrkesutbildning samt tillverkning av handikapphjälpmedel och kläder under eget varumärke.

Intäkterna från försäljning tillfaller moderorganisationen Sri Lanka Foundation for Rehabilitation of the Disableds (SLRFD) arbete för att stärka rättigheterna för människor med funktionsnedsättning.

Sida bidrar med medel
Sverige bidrar genom Sida med medel till SLRFD:s uppbyggnad av ett nätverk för lokala föreningar samt annan organisationsutveckling. Stödet förmedlas av, bland andra, De handikappades riksförbund (DHR) och Paraplyorganisationen för de svenska handikapporganisationerna (SHIA).


Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän