Morgondimma i nationalparken Gola Forest Trans-boundary Peace Park som invigdes i maj 2009.

Nationalparken Gola Forest Trans-boundary Peace Park invigdes i maj 2009. Regnskogen är viktig för dem som bor i området, till exempel när det gäller vattenförsörjning. Skogen hindrar också jorderosion vilket är viktigt för jordbruket.

Foto: Guy Shorrock/RSPB

resultatexempel

Värdefull regnskog skyddas

Uppdaterad: 12 augusti 2014

En nationalpark på gränsen mellan Sierra Leone och Liberia skyddar skog och känslig natur samtidigt som den bidrar till fred i regionen.

Det var en stor dag när Gola Forest Trans-boundary Peace Park invigdes den 15 maj 2009. Totalt handlar det om 75 000 hektar mark i Sierra Leone (Gola forrest) och 180 000 hektar i Liberia (Lofa and Foya Forest Reserves) som skyddas.

Vid invigningen uttryckte både Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf och Sierra Leones president Ernest Bai Koroma sin glädje över att området bevaras.

Ellen Johnson-Sirleaf såg det också som en symbol för fred och stabilitet, enligt uttalande på Birdlife.org.

– Fredliga val och folkligt stöd för båda presidenterna gjorde detta möjligt. Dessutom har båda genuint önskat en förändring till det bättre, säger David Ziller, projektledare för Gola Forrest Programme.

Han har ägnat sitt liv åt att bevara naturområden och ser Gola Forest Trans-boundary Peace Park som ett viktigt steg.

250 fågelarter bor i nationalparken

Skogen är en av de sista kvarvarande regnskogarna i Afrika och en av värdens mest artrika.

Det finns många skäl till att området nu bevaras. Ett viktigt skäl är klimatet, i första hand i regionen, men även globalt. Regnskog är viktigt för att minska koldioxid i atmosfären.

Ett annat skäl är att bevara den biologiska mångfalden. I Gola forrest har 250 fågelarter och 50 däggdjur har sitt hem. Många av dem är hotade.

Skogen är också viktig för de människor som bor i området, till exempel när det gäller vattenförsörjning. Skogen hindrar också jorderosion vilket är viktigt för jordbruket.

– Studier från Världsbanken visar att 22 procent av det lokala samhället får sitt uppehälle från skogen. Peace parks har precis som världsarvsplatser betydelse för turismen, säger David Zeller. 

Sverige och Sida bidrar till Trans-boundary Peace Park via EU.

– Parken kommer att skyddas tack vare politisk vilja, stark lagstiftning, stöd från det civila samhället och välutbildad personal, säger David Zeller.

 


Sidansvarig: Avdelningen för konflikt- och postkonfliktsamarbete

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän