Banans poster

En av flera posters för svenska filmen Bananas som väckte stor uppmärksamhet för sin skildring av bananarbetare i Nicaragua och deras rättsliga strid.

Foto: WG Films

resultatexempel

Bananarbete i Nicaragua – film och forskning för förändring

Uppdaterad: 12 augusti 2014

Den svenska filmen Bananas lanserades i hela landet under hösten 2009. Filmen har väckt stor uppmärksamhet för sin skildring av bananarbetare i Nicaragua och deras rättsliga strid med fruktbolaget Dole.

Forskare från Nicaragua har med stöd från Sida och svenska universitet samarbetat i mer än tio år för att förbättra situationen för arbetare och andra grupper i Nicaragua som utsätts för giftiga bekämpningsmedel.

På forskningscentrat CISTA i León arbetar forskare med det gemensamma målet att bidra till utvecklingen av Nicaragua genom att främja arbets- och miljöhälsan i landet. De har forskat mycket om hur pesticider påverkar arbetares hälsa och just nu undersöker de bland annat om en vanlig och mycket allvarlig njursjukdom kan vara miljörelaterad.

CISTA samarbetar med bland andra arbetsministeriet, hälsoministeriet, sockerindustrin, fackföreningar och enskilda organisationer för att utbilda och medvetandegöra dessa viktiga aktörer som kan bidra till förändring i det Nicaraguanska samhället.

När den svenska filmen Bananas  lanserades väckte den stor uppmärksamhet för sin skildring av bananarbetare i Nicaragua och deras rättsliga strid med fruktbolaget Dole.

Dole anklagas för att ha använt det förbjudna växtgiftet DBCP trots att de kände till de toxiska effekterna av bekämpnings-medlet, som bland annat kan ge infertilitet och leverskador.

Den 6 oktober 2009 hölls ett seminarium där filmens regissör mötte forskare från CISTA i Nicaragua och Uppsala universitet. Seminariet var en del av projektet Exito-Nicaragua  som finansieras av Sida.

Projektet ska bidra till en ansvarsfull utfasning av utvecklingssamarbetet mellan länderna och går ut på att dokumentera och sprida erfarenheter och resultat av det 30-åriga samarbetet.

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän