Närmaste väg låg förut två dagsturer i väg per fot. Nu tar det en timmes traktorfärd.

Närmaste väg låg förut två dagsturer iväg per fot. Nu tar det en timmes traktorfärd. Bra vägar ökar tillgången till bland annat vård och ökar chanserna till bättre inkomster.

Foto: Nils Gärdek

resultatexempel

Vägar är en förutsättning

Uppdaterad: 12 augusti 2014

Vägar är en förutsättning för att kunna ta sig till sjukvård, skolor och marknader. Sverige har satsat biståndspengar på att bygga vägar i Laos för att människor som bor i otillgängliga områden ska få möjlighet att delta i samhället och förbättra sin egen livssituation.

Sida har byggt over 1 000 kilometer vägar i Laos, som gett runt 330 byar bättre tillgång till hälsovård, skolor och marknader. I många fall har vägen lett till att bönder tjänar dubbelt så mycket som de gjort tidigare på sina produkter, dels för att deras resekostnader gått ned, dels därför att de kan sälja mer. Hälso- och sjukvårdspersonal kan nu lättare ta sig ut till byarna och det går snabbare for sjuka att ta sig till sjukhus. Det har blivit lättare att transportera material för att bygga nya skolor, och barnens skolväg har minskat med flera timmar.

Många människor lever isolerade på landsbygden, utan vägar

Många människor i Laos lever isolerade från till exempel sjukhus, skolor och marknader. Många gånger kan enkla komplikationer leda till allvarliga skador eller i värsta fall döden, då det tar lång tid och mycket energi för en sjuk person att ta sig till vård. Då det är svårt att ta sig till andra byar och marknader blir även utbudet av matvaror begränsat.

– Innan vägen byggdes var vi tvungna att gå till fots på smala stigar, över berg och floder under en hel dag för att ta oss till närmaste sjukstuga, säger Mr Bounta som är 53 år och bor tillsammans med sin familj i byn Ban BoSao i YotOu distriktet i norra Laos. Byn ligger långt från närmaste stad, och har tills alldeles nyligen varit isolerad från omvärlden sånär som på några stigar.

Vägarna har betytt mycket för handel och sjukvård

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med Världsbanken och Swedroad säger Jörgen Persson, Ambassadråd och Analytiker vid Sidakontoret i Laos. Det här arbete är så viktigt att vi hoppas att det kommer att fortsätta i någon annans regi, efter det att Sverige lämnar Laos år 2011.

Sedan byn fått tillgång till vägen har mycket hänt. Till exempel kan bönderna i byn ta sig till en marknad dit flera byar kommer för att köpa och sälja. Här säljer bönderna sina grönsaker till ett bättre pris än förut. Detta ger i sin tur möjlighet för bönderna att bättra på sin egen levnadsstandard med egna medel.

– Jag kan gå till marknaden nu. Pengarna som jag fick för mina grönsaker har jag använt för att laga vårt tak, som hade ett stort hål säger Bounta. Kanske kan jag dra in elektricitet nästa år? Hoppas det.

Mr Bounta och hans fru bor i ett hus i utkanten av byn tillsammans med sin dotters familj. Familjen har bott i byn i många generationer, fler än de kan minnas. Familjen Bounta livnär sig som risbönder, på traditionellt vattendränkta risfält. De odlar också grönsaker. 

– Allt har blivit bättre sedan vägen kom. De största skillnaderna är att vi nu har tillgång till hälsa och sjukvård. Folk i byn blir mindre sjuka, det har blivit renare i byn, runt husen nu när vi lätt kan transportera bort sopor. Det är lätt att ta sig till sjukhus när vi behöver det. Dessutom kan läkare nu ta sig hit, och en doktor kommer regelbundet på besök.

Redan innan vägen kom fanns det ett skolhus i byn Ban BoSao. När vägen var färdig kunde man fylla skolan med de fem första klasserna med barn från kringliggande byar, i dag är det en komplett grundskola.

Vägar är en förutsättning för att kunna ta del i samhället

– Vägbygget har varit oerhört framgångsrikt och uppskattat av Laoterna, säger Owe Andersson chef för Sidas bistånd i Laos. Vi har samarbetat med Världsbanken, och vägarna uppskattas av människor på alla nivåer i samhället. Dels av byborna långt ute i provinserna, dels av makthavarna i Vientiane.

– Man tänker inte på betydelsen av vägar när man växt upp med dem som ett naturligt inslag, som vi gjort i Sverige. Men vägar är faktiskt en förutsättning för att kunna ta del i ett samhälle, avslutar Owe Andersson.


Sidansvarig: Avdelningen för programsamarbete

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän