Fiskare i norra Kina tar en paus i sin båt.

Fiskare i norra Kina i sin båt vars färg innehåller miljögift. Att hitta nya sätt att skydda båtarna från alger är viktigt för en hållbar miljö.

Foto: Ge Gong/Reuters/Scanpix

resultatexempel

Sverige hjälper Kina ersätta DDT i båtfärger

Uppdaterad: 12 augusti 2014

I Kina finns 11 miljoner fiskebåtar. De målas sedan 1960-talet med en båtbottenfärg som innehåller miljögiftet DDT. Ett sida-stött projekt har syftat till att hitta andra sätt att skydda båtarna. Våren 2009 tog Kina beslutet att förbjuda DDT i båtbottenfärger.

Anledningen till giftet i färgen är att man behöver skydda båtarna mot påväxt av marina alger och djur som ger en tjock beläggning på båtarnas undersidor. Påväxten gör att båtarna drar mer bränsle och blir svårare att manövrera. Men färgen är inte bra för miljön.

– Färgen fungerar så att giftet läcker ut och hamnar i havet och floderna, säger Karin Hanze på svenska Kemikalieinspektionen.

Hon säger att Sverige kan relatera väl till problemet. Svenska båtar har nämligen samma problem med påväxt av till exempel havstulpaner.

– Här i Sverige har vi mekaniska tvättar som går bra att använda för fritidsbåtar. På västkusten använder fiskebåtarna kopparbaserade båtbottenfärger som är avsevärt mindre giftiga än DDT-färger. I Östersjön, som är ett väldigt känsligt hav, har vi ytterligare restriktioner på vilka giftfärger som får användas, säger hon.

I Kina finns traditionen att ta upp båten mellan en och två gånger per år och samtidigt måla den. En av utmaningarna är att få alla båtägare att förstå att man inte behöver måla fullt så ofta.

Projektet inleddes 2007 och ska pågå till 2010. På den svenska sidan finns Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen som bidrar med finansiering från Sida.

Hösten 2009 planerades en workshop i Peking om problemet som Sverige planerade att bidra ekonomiskt till. Sammanlagt har Sida bidragit med en knappt en miljon kronor till projektet.

Katrin Ottosson på Naturvårdsverket arbetar som samordnare av Naturvårdverkets samarbeten med Kinas miljöministerium. Hon säger att allt som sker i Kina är så oändligt stort.

– Om du besöker en kraftdamm kan det ta en halvtimme att åka över med båt, allt i Kina är större än vad man någonsin varit med om. Det tar tid att vänja sig att jobba i en helt annat skala.

Andra sida-stödda projekt som ska förbättra Kinas miljö:  

Skydd av dricksvatten. Startade våren 2008. Det handlar om att utarbeta ekologiska bedömningsgrunder för Liujiaxia-reservoaren i Gansu-provinsen och utveckla varningssystem och krishanteringsplaner för råvatten i Guanting-reservoaren i Zhangjiakou.

  • Reduktion av dioxin i massa- och pappersindustrin. Studiebesök i Sverige med besök på svenska massa- och pappersanläggningar. 
  • Kemikaliehantering. Projektet innehåller aktiviteter som både beskriver den svenska och europeiska lagstiftningen. Dessutom att bistå Kina med att bygga upp databaser för att få en kunskap om vilka kemikalier som används och vilka företag som tillverkar eller använder dessa ämnen.
  • WTO och miljö. Inom projektet togs ett studiematerial fram om WTO:s krav inom miljöområdet. Inom projektet genomfördes ”training of trainers” och ett flertal utbildningar har sedan utförts i Kina.
  • Miljövänliga företag i Kina. Inom projektet presenterades olika sätt att på policynivå stödja utvecklingen av miljövänliga företag i Kina. Som exempel kan nämnas ekonomiska styrmedel som skatter och avgifter samt grön upphandling.

 


Sidansvarig: Avdelningen för reform- och selektivt samarbete

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän