Kinesiska åklagare vid Sida-stödd workshop om mänskliga rättigheter i Nanjig, Kina, organiserad av Raoul Wallenberg-institutet och Nationella åklagarskolan i Peking.

Kinesiska åklagare vid Sida-stödd workshop om mänskliga rättigheter i Nanjing, Kina, organiserad av Raoul Wallenberg institutet och Nationella åklagarskolan i Peking.

Foto: Pieter Cronjé

resultatexempel

Kinesiska studenter forskar om mänskliga rättigheter

Uppdaterad: 24 juni 2014

Sedan 2004 har 99 kinesiska studenter gått igenom ett utbildningsprogram i mänskliga rättigheter på magisternivå på Pekings universitet. Programmet är landets första och är ett av flera projekt i ämnet som stöds av Sida.

Projektet drivs främst av svenska Raoul Wallenberg-institutet och det kostar mellan en och två miljoner kronor om året. I programmet ingår att bidra till att en utländsk gästprofessor är på plats. Under 2009 var professor Rhona Smith från Storbritannien på universitetet.

Positiv utveckling

Johannes Eile säger att det hänt mycket i ämnet mänskliga rättigheter i akademiska kretsar i Kina de senaste åren.

– Sedan programmet etablerades har det kommit ytterligare ett utbildningsprogram i mänskliga rättigheter på magisternivå. Vi ser en positiv utveckling, säger Johannes Eile, chef för avdelningen för internationella program på Raoul Wallenberg-institutet. Programmet har kallats ”ett svensk flaggskepp” bland flera sida-stödda projekt som syftar till att stärka de mänskliga rättigheterna. 

– Det fanns förstås ett stöd från universitet också, de har ställt upp med lokaler och annat, säger Johannes Eile.

Polis och åklagare

Magisterprogrammet är ett av flera projekt som institutet driver i Kina. Ett annat är stöd till undervisning i mänskliga rättigheter vid Nationella åklagarskolan i Peking och provinsiella åklagarskolor. På distriktsnivå i Peking har ett pilotprojekt bedrivits som syftar till att främja tydligare gränssnitt mellan polis och åklagare. Raoul Wallenberg institutet etablerades 1984 på juridiska institutionen på Lunds universitet. Institutet driver projekt som stöds av Sida i flera länder.


Sidansvarig: Avdelningen för reform- och selektivt samarbete

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän