Resultatexempel

Indonesiska Skattemyndigheten

Uppdaterad: 18 juni 2014

Indonesiska skattemyndigheten genomför en skattereform för landets invånare

The Directorate General of Taxation, DGT, är en del av det indonesiska Finansministeriet. Huvudkontoret ligger i Jakarta och därutöver finns 31 regionala kontor, drygt 40 kontor för lokal administration och ungefär 400 fältkontor. Totala arbetsstyrkan är ungefär 30 000 personer.

Av landets 200 miljoner människor är bara cirka 10 miljoner registrerade som skattebetalare. Antalet har emellertid ökat markant de senaste åren, från cirka 3 miljoner år 2004 till drygt 10 miljoner idag. Den indonesiska skattestrukturen visar att företagens skatter och avgifter ger den största delen av den indonesiska statsbudgeten. De privata skattebetalarna bidrar bara med 28 procent av den totala summan. Den andelen är väldigt låg i jämförelse med till exempel Thailand (38 procent) och Japan (60 procent). I Sverige är motsvarande siffra cirka 40 procent.

De nationella skatterna består av företagens inkomstskatt, personlig inkomstskatt, moms samt mark- och fastighetsskatt. Företagsskatten har en progressiv skala från 10 till 30 procent, beroende på företagens inkomst. Den personliga inkomstskatten varierar från 5 till 35 procent. Momsen ligger på 10 procent och mark- och fastighetsskatten utgör 0,5 procent av försäljningsvärdet.

Den indonesiska Skattemyndigheten har också utvecklingsprojekt med bland andra Australien, USA och multilaterala organisationer som Internationella Valutafonden och Världsbanken.


Sidansvarig: Avdelningen för reform- och selektivt samarbete

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän