En kvinnlig anställd räknar rupiah-sedlar på ett växlingskontor i Jakarta.

De svenska skatteexperterna håller utbildningar och workshops om till exempel hur indoneserna kan effektivisera sina revisioner genom datorisering, något som också försvårar korruption.

Foto: Mast Irham/EPA/Scanpix

resultatexempel

Svenska Skatteverket stödjer Indonesiens skattereform

Uppdaterad: 12 augusti 2014

Ett rättvist skattesystem är en av de viktigaste vägarna för att förbättra ett lands ekonomi. Svenska skatteexperter stödjer det indonesiska Skatteverket i deras reformarbete för att förbättra systemet.

– Den indonesiska regeringen behöver ständigt mer pengar så vi har ett högt tryck på oss att få alla skattepliktiga att verkligen betala skatt, säger Aris Priatno, som är ställföreträdande chef på en av avdelningarna på det indonesiska Skatteverket.

Enligt de officiella siffrorna är Indonesien egentligen inte ett utvecklingsland, utan ett medelinkomstland. Bakom siffrorna döljer sig dock en mycket ojämn inkomstfördelning där de fattiga ständigt får jobba hårdare för sina inkomster.

Ett rättvist skattesystem är en av de viktigaste vägarna för att förändra situationen. Ekvationen är enkel - högre skatteintäkter innebär att staten kan spendera mer pengar på till exempel utbildning och sjukvård, vilket gynnar människor med små inkomster. 

Aris Priatno, och hans två kollegor, Yon Arsal och Imanul Hakim, förklarar att den indonesiska skattemyndigheten är inne i ett stort förändringsarbete. I bakgrunden finns svenska Skatteverket, som med stöd från Sida, bidrar med rådgivare.

– Vi är tvungna att förbättra vårt sätt att arbeta för att människor ska vara villiga att betala skatt. Vi gjorde stora framsteg mellan 2005 och 2006 så vi hoppas att vi håller på att bygga upp ett förtroende, säger Yon Arsal.

Datorisering försvårar korruption

De svenska skatteexperterna håller utbildningar och workshops om till exempel hur indoneserna kan effektivisera sina revisioner genom datorisering, något som också försvårar korruption. Samarbetet inkluderar också studiebesök på Skatteverkets huvudkontor i Stockholm.

– Vårt samarbete med svenska Skatteverket kom vid en bra tidpunkt när vi själva hade kommit en bit i förändringsarbetet. Det här känns som ett samarbete mellan bröder, säger Yon Arsal.   

En av projektets fyra delar handlar om den kontantekonomi som varit svår att kontrollera också i Sverige. Experterna har visat på exempel från den svenska taxi- och restaurangbranschen och diskuterat vilka insatser som kan göras inom Indonesiens informella sektor.

Även om skillnaderna är stora blir de svenska erfarenheterna, och misstagen, intressanta för indoneserna.

– För oss är det en fördel att Sverige skickar sina experter inom området. De har en bra erfarenhet av vad som fungerat i det svenska systemet, säger Yon Arsal.

Rådgivare – ej experter

På svenska Skatteverket är det Ann Melin Wenström som koordinerar samarbetet med de svenska experter som regelbundet besöker Indonesien.

– Ett samarbete för att förbättra skattesystem och skatteadministration är jätteviktigt, eftersom det är ett av få sätt för ett land att få in pengar till statskassan, säger Ann Melin Wenström.

– Vi ser oss som rådgivare, inte experter som talar om hur det ska vara, och vi tror att indoneserna uppskattar det. Sverige har en fördel av vår långa skattetradition eftersom den gett oss en bra erfarenhet av vad som fungerar, fortsätter hon.

Samarbetet tar tid

– För oss är långsiktigheten viktig. Samarbetet med Indonesien har nu pågått i två år och avslutas i juni i år. Men enligt oss har samarbetet bara börjat eftersom det tar tid att lära känna deras system och framför allt att bygga upp ett förtroendefullt samarbetsklimat, säger Ann Melin Wenström.

Den här typen av samarbete gynnar också svenska Skatteverket, till exempel genom att vara en attraktiv arbetsplats där internationella uppdrag är möjliga.

– Dessutom får vi upp ögonen för vårt eget system när vi ser andras. Vi lär oss också av det här samarbetet, säger Ann Melin Wenström.

Text: Eva Atterlöv Frisell


Sidansvarig: Avdelningen för reform- och selektivt samarbete

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän