Journalisten Rani Ludira i studion på Radio Republik Indonesia, RRI.

Journalisten Rani Ludira i studion på Radio Republik Indonesia, RRI. I samarbete med Sveriges Radio har Rani och hennes kollegor blivit utbildade i bland annat public service principer.

Foto: Eva Atterlöv Frisell/Sida

resultatexempel

En oberoende radioröst i Indonesien

Uppdaterad: 12 augusti 2014

Radio Republik Indonesia var regeringens megafon i 32 år. Sedan några år tillbaka arbetar kanalen nu istället efter public service principer om opartiskhet och pluralism. I bakgrunden finns journalister från Sveriges Radio som hjälper till med utbilningar.

I en radiostudio i centrala Jakarta sitter Rani Ludira med hörlurar i handen och ett ständigt öga på datorn. Hon är journalist på Radio Republik Indonesia, RRI, och väntar nu på att gå tillbaka in i direktsändningen efter ett inlägg från en lokalstation.  

– Vi har en viktig uppgift att informera allmänheten inför parlamentsvalet, både om valfrågorna men också om det nya sättet att rösta, berättar Rani Ludira medan datorn räknar ner tiden.

– Det har varit stora förändringar inom RRI men nu är vi oberoende och ska ha en ständig balans i rapporteringen. Vi gör vårt bästa för att följa reglerna för public service men ibland är det svårt, säger hon innan hon tar på sig hörlurarna och vänder sig mot mikrofonen.

Nyhetscentret där Rani Ludira arbetar är nytt och journalister från Sveriges Radio har, med ekonomiskt stöd från Sida, varit med och stöttat i planeringen. De har bland annat visat på erfarenheter och lärdomar från SR:s nyhetsredaktion Ekot.

Radion viktig i Indonesiens stora arkipelag

Samarbetet mellan Sveriges Radio och RRI har pågått under nästan tio års tid. Syftet var från början att stödja RRI:s utveckling från regeringsorgan till public service-kanal.

En oberoende radio är viktig i Indonesien eftersom mediet når längre ut till landets avlägsna delar än både tidningar och TV. Men RRI:s omställningen var inte enkel.

 Niken Widiastuti från RRI.  

– Det var svårt att ändra tankesätt hos de anställda som arbetat i samma banor i över 30 år. Många var rädda för att kritisera regeringen i början, berättar Niken Widiastuti, som är Program- och produktionsdirektör på RRI.

Hon är i 40-årsåldern och talar bra, om än aningen begränsad, engelska. 

– I början arbetade vi mycket med principerna för public service oberoende, mångfald och  neutralitet. Vi har också fått lära oss att producera program för speciella grupper som handikappade eller om jämställdhetsfrågor, berättar hon vidare. 

Efter mängder med utbildningar om public service principer, fortsatte diskussionerna och utbildningarna om själva genomförandet och hur en journalist följer principerna i sitt dagliga arbete. Därefter påbörjades arbetet att bygga upp ett nytt nyhetscenter.

Kurser i jämställdhet och valfrågor

I en annan del av RRI:s byggnad har 13 kvinnliga radiojournalister samlats för en workshop om jämställdhetsfrågor inför valet. Här diskuteras bland annat intervjuteknik med kvinnor och barn eftersom det är svårt att intervjua till exempel offer för trafficking och kvinnomisshandel.

Ungefär hälften av kvinnorna bär slöja. Några diskuterar livligt, andra är mer tystlåtna. Kursledare är Matilda Durehed, som till vardags är journalist på Ekot.

– Just nu håller vi kurser i jämställdhet och nästa vecka står valbevakning på schemat. Då kommer vi till exempel diskutera hur viktigt det är att granska vallöften som ges under en kampanj och fråga hur de ska finansieras, säger Matilda Durehed.

Hon och hennes journalistkollegor från Sveriges Radio håller i utbildningarna för RRI. Tanken är att det ska vara aktiva journalister som kommer med färska erfarenheter till kurserna. Matilda berättar att hon också fungerar som coach och bollplank för enskilda journalister.   

– Men det är viktigt att poängtera att de indonesiska journalisterna inte behöver göra exakt som de svenska. De måste hitta de mellanvägar som är rätt för dem. Men det är helt klart att de uppskattar att få lite nya perspektiv och träffa andra journalister de kan diskutera med, avslutar Matilda Durehed.


Sidansvarig: Avdelningen för reform- och selektivt samarbete

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän