En kvinna i Burundi skördar kaffebönor. Många av de fall Eugene Ntaganda på ASF kommer i kontakt med handlar om mark.

Många av de rättsfall Eugene Ntaganda på ASF kommer i kontakt med handlar om markrelaterade frågor. Det är komplexa frågor där det kan ta upp till tio år att komma till ett avslut.

Foto: Arthur Asiimwe/Reuters/Scanpix

resultatexempel

Rättvisa domstolar minskar fattigdomen

Uppdaterad: 12 augusti 2014

”När en änka med åtta barn får tillbaka sin mark från sin döde makes familj tack vare vår hjälp, då känner jag mig stolt över vårt arbete”, säger Eugene Ntaganda, på Avocats Sans Frontières (ASF) som Sida stödjer i Burundi.

Utan ett fungerande rättsväsende kommer ett samhälle inte ur fattigdom, poängterar Eugene Ntaganda, Research and training coordinator på Avocats sans frontières (ASF). Många av de fall han kommer i kontakt med handlar om mark. Om fattiga människor som blivit av med sin mark och inte vet sina rättigheter.

– För en fattig familj betyder en bit mark inte bara att de slipper vara hungriga utan också att barnen kan gå i skolan, säger Eugene Ntaganda.

Avocats Sans Frontières stöds av Sida och den brittiska motsvarigheten DFID som har samarbete i Burundi. ASF arbetar dels med utbildning av domare för att stärka deras integritet och tekniska kunnande, dels gentemot brottsoffer som behöver få hjälp att driva sina fall genom rättssystemet. 80 procent av de fall som ASF blir kontaktade om är landrelaterade och det är komplexa frågor där det kan ta upp till tio år att komma till ett avslut. Men organisationens uppdrag kan även handla om våldtagna kvinnor eller människor som utsatts för tortyr.

– När det handlar om fall som kan förändra systemet tar vi själva kontakt, säger Eugene Ntaganda.

Han beskriver ett fall där grupp poliser blivit gripna för tortyr av 20 medlemmar i gerillarörelsen FNL. Avocats Sans Frontiers kontor i norra Burundi har arbetat hårt med att leta rätt på offer och få skadorna dokumenterade. Att få poliserna inför rätta var en stor seger och fallets väg genom rättsystemet följs nära av ASF.

Eugene Ntaganda har studerat mänskliga rättigheter, bland annat vid Göteborgs universitet. Han trivs med att arbeta på fältet, bortom akademiska diskussioner.

– Det tar tid och är många gånger ett frustrerande arbete, men när det fungerar, då kan jag se mig själv i spegeln och känna mig stolt, säger han.

Stort projekt bygger rättsväsendet

Sida har i samarbete med DFID och belgiska BTC tagit på sig en svår uppgift. På fyra år, fram till 2012 ska Burundis justitiedepartement och domstolar få hjälp med utbildning, teknik och metoder för insamling av fakta. Visionen är att människor i Burundi ska få tillbaka sin tro på rättsväsendet.

DFID Sidas samarbetspartner

Sida samarbetar med Brittiska DFID i Burundi. Här är DFID:s information om Burundi.

Sida stärker demokratin i Burundi

Sida arbetar i Burundi med att stärka rättsystemet och öka förutsättningarna för demokrati.

Val ger hopp

2010 är det val i Burundi. Det ger hopp för framtiden. Lär dig mer om landet i centrala Afrika.


Sidansvarig: Avdelningen för programsamarbete

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän