En ung man med radio pratar i mobiltelefon.

En ung man med radio pratar i mobiltelefon. "Radio är kraftfullt men det måste vara interaktivt för att ge de unga en känsla av att man lyssnar på dem", Susana Carillo, Världsbanken.

Foto: Niclas Roxenhed

resultatexempel

Radioprogram engagerade unga mot korruption

Uppdaterad: 12 augusti 2014

Burundis regering har tillsammans med Världsbanken och International Alert tagit till radio för att engagera unga på landsbygden i kampen mot korruption och rättsröta. Projektet var så lyckat att ett nytt program drar igång i höst.

– Det viktigaste resultatet var den öppna dialogen som blev mellan de marginaliserade unga på landsorten och företrädare för regeringen, säger Susana Carillo, ansvarig för projektet hos Världsbanken.

Mutor, vanstyre, rättsröta och uppgivenhet. Ungdomarna som ringde till diskussionsprogrammet i Radio Publique Africaine vittnar om svåra tider i Burundi. Och det var just den frustrationen som Världsbanken och Sidas samarbetsorganisation International Alert i samarbete med Burundis regering ville fånga upp.

Att föra politiska diskussioner är nämligen svårt i ett land som nyligen har lämnat ett långt inbördeskrig bakom sig. Många befarar att politiska diskussioner ska dra upp gamla konflikter till ytan igen.

Ett nytt radioprojekt planeras

Samtidigt är det svårt att bygga upp ett land utan att ha fört en diskussion med dess unga. Och det är svårt att nå unga på landsbygden. Tanken var att programmet som under 15 veckor sändes en timme per vecka skulle nå långt ut på landsbygden, och att de unga via mobil skulle kunna interagera.

– Radio är kraftfullt men det måste vara interaktivt, med en ring in-funktion, för att ge de unga en känsla av att man lyssnar på dem.

Radioprojektet var en del av två större forskningsprojekt, bland annat rörande ungdomars situation i Burundi, samt om korruption. Syftet var att sprida resultaten av undersökningarna. Projektet drevs i samarbete med regeringen och ett bevis för att regeringen tog projektet på största allvar var att Martin Nvyabandi, minister för god regeringsstyrning, kom till radiostationen för att svara på frågor från lyssnarna.

Programmen innehöll presentation av forskningen, debatt mellan gäster i studion, samt, större delen av timmen, samtal från lyssnare som ringde in.

Detta radioprojekt löpte under hösten 2008. Men eftersom programformen var så lyckad planerar Världsbanken ett nytt radioprojekt under hösten 2009, för att stävja konflikterna som kan blossa upp kring valet 2010.

– Det har redan varit ett par våldsamma utbrott kring kampanjer med anledning av valet. Vår tanke är att minska dessa konflikter, säger Susana Carillo. 


Sidansvarig: Avdelningen för programsamarbete

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän