georgien

Utvecklingen i Georgien

Uppdaterad: 15 juni 2015

Dagens Georgien återfick sin självständighet när Sovjetunionen upplöstes 1991. Men inre splittring och den militära konflikten med Ryssland har bromsat utvecklingen.

Ända sedan Sovjetunionens upplösning har Georgien präglats av våldsamma interna konflikter. Redan 1989 inledde regionerna Abchazien och Sydossetien en kampanj för frigörelse från Georgien. Båda dessa regioner har sedan dess utropat sin självständighet, något som dock inte erkänts av omvärlden.

2004 kom Michail Saakasjvili till makten efter den så kallade Rosornas revolution, och sökte då stöd hos USA och medlemskap i NATO, vilket ytterligare försämrade relationen till Ryssland.

2008 trappades tonläget upp mellan Georgien och Ryssland. På sommaren förekom eldgivning längs gränsen mellan Sydossetien och Georgien och i början av augusti utbröt krig mellan ryska och georgiska trupper sedan Georgien angripit Sydossetien. Ryska styrkor drev tillbaka georgierna, och strider utbröt även i Abchazien där georgisk militär drevs ut. Ett avtal förhandlades därefter fram av EU, men fortfarande finns rysk militär i Sydossetien och Abchazien som båda undertecknat avtal om "strategiskt partnerskap" med Ryssland. Konflikten resulterade i ytterligare 25 000 internflyktingar utöver de 250 000 som redan fanns i landet.

Politisk utveckling

Parlamentsvalet 2012 utvecklades till ett hett ordkrig mellan lägren kring president Saakasjvili och utmanaren, miljardären Ivanisjvili. Valdagen avlöpte dock utan incidenter, oppositionen segrade och president Saakasjvili erkände att hans parti förlorat.

I presidentvalet 2013 segrade Giorgi Margvelasjvili, en nära medarbetare till Ivanisjvili, redan i den första valomgången. 2014 tog Georgien ett avgörande steg mot tätare samarbete med EU genom att skriva under ett associationsavtal. I gengäld förbinder sig Georgien att leva upp till EU:s krav på bland annat respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Lag och rätt

Det georgiska rättssystemet är svagt och genomsyras av korruption. Enligt författningen ska domstolarna vara oberoende, men i praktiken visar de sig ofta mottagliga för påtryckningar från regeringen och andra politiska instanser.

Före valet 2012 drabbades representanter för oppositionen av rättsliga åtgärder som kunde tolkas som försök att försvåra deras valkampanjer. Efter maktskiftet greps ett antal företrädare för den gamla regeringen. Både före och efter valet uppmanade bland annat EU de georgiska myndigheterna och partierna att respektera författningen och avhålla sig från politiska trakasserier.

Myndigheternas försök att rensa ut korrupta poliser och höja moralen inom poliskåren har lett till förbättringar, men ändå förekommer rapporter om misshandel, tortyr och dödsfall i häkten och fängelser.

Trots maningarna från bland annat EU om att rättsväsendet inte skulle utnyttjas för politiska vendettor åtalades Saakasjvili 2014 för maktmissbruk och våld mot oppositionella. Ett par av Saakasjvilis ledande ministrar fängslades för bland annat maktmissbruk, mord och tortyr.

Ekonomi och näringsliv

Georgien är rikt på naturtillgångar och har goda förutsättningar för frukt- och vinodling och turism. Georgien har inga egna olje- eller gasresurser, men landet har en viktig position som transitland.
Under 2009 minskade Georgiens BNP med nästan fyra procent. Därefter vände dock utvecklingen och landet fick en tillväxt med på 5,5 procent 2010 och ännu mer året därpå. För 2012 blev BNP-tillväxt cirka 6 procent.

Jordbruk är fortfarande Georgiens viktigaste näringsgren. Det står för ungefär en femtedel av exporten och sysselsätter över hälften av alla invånare. Andelen georgier som lever under fattigdomsgränsen låg enligt officiella uppgifter på 40 procent 2005. För 2010 finns en uppgift om 13 procent fattiga, men det är oklart om dessa siffror är helt jämförbara.

Den väpnade konflikten 2008 ledde till att investerarnas förtroende för landet minskade och efter det sjönk de utländska investeringarna snabbt.


Sidansvarig: Avdelningen för Europa och Latinamerika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän