Resultatexempel

Medborgarjournalister viktiga för en demokratisk utveckling

Publicerad: 13 april 2012 Uppdaterad: 17 juni 2014

Sociala medier spelade en central roll under Egyptens 18 dagars revolution ifjol, för medborgarnas möjlighet att dela information och rapportera på plats. Medborgarjournalistiken är fortsatt betydelsefull för landets demokratiska utveckling, men i takt med att mängden information på nätet ökar, blir det ännu viktigare att granska och värdera den.

– Vi ser nu en otrolig öppning för politisk förändring i Egypten och det är viktigt att vi stödjer medborgarjournalistiken under den här övergångsperioden, säger George Weyman, programhandläggare på Meedan, en organisation som leder det Sida-finansierade projektet: ”CheckDesk: sålla, översätta och sprida medborgarjournalistik i arabregionen”.

Att stödja medborgarjournalistik handlar inte om att förse människor med digitala kameror, utan snarare att hjälpa medborgare att sålla informationen på nätet, lära sig att verifiera den och sprida den vidare. I och med att sociala medier växer och alla blir en källa till information så ökar även risken för felaktig sådan.

Ett sätt att sprida information är att uppmuntra professionella journalister att använda mer medborgarjournalistik i sin rapportering. Därför bygger CheckDesk projektet på samarbete med Al-Masry Al-Youm, Egyptens största oberoende tidning med ett gott renommé bland egyptiska läsare.

Fler röster för att sprida demokratifrågor 

Medborgarjournalister kan publicera reportage och kommentarer på Al-Masry Al-Youm’s nystartade live blogg, som nås från tidningens startsida. Tidningens medarbetare använder sedan informationen för att skriva dagliga nyhetsuppdateringar på samma sajt. Det här är ett sätt att inkludera medborgarjournalistiken i Al-Masry Al-Youms nyhetspublicering, och ökar samtidigt mängden röster som kan sprida nyheter om rättighets- och demokratifrågor.

I en av uppdateringarna, den 6 februari 2012, kan man till exempel läsa att en utredning tillsätts för att avgöra om inrikesministeriet använt små pellets-skott från luftvapen mot demonstranter, efter att den ansvarige ministern förnekat det. Medborgarjournalister hade lagt upp kommentarer, filmklipp och bilder som bekräftade händelserna, bland annat bilder på Salma Said som enligt röntgenbilder hade 106 pellets inuti sin kropp.

– Målet med projektet är att få minst 100 journalister att använda plattformen i Egypten, och 900 i hela arabvärlden. Vi försöker uppmuntra medborgare att inte bara kopiera informationen från Youtube eller trycka retweet, utan att istället försöka verifiera den, säger George Weyman.

Samarbetet med en väletablerad och oberoende mediepartner har varit avgörande för projektets genomslag menar George Weyman. Al-Masry Al-Youm har ett stort antal besökare på nätet, utöver de nationella läsarna av den tryckta tidningen, och det hjälper projektet att nå sin målgrupp.  Egypten är ett första steg i projektet, men målet är att sprida och översätta medborgarjournalistik i hela arabvärlden. Nästa steg är en liknande digital plattform i Gaza, tillsammans med nyhetsbyrån Ma’an, och det finns även planer på samarbete i Libanon och Syrien.

Viktigt värdera trovärdigheten

Utbildning är också en central del av CheckDesk-projektet . Ett antal workshops ska hållas runtom i landet och först ut var Kairo i mars. Målet att utbilda minst 100 medborgarjournalister; om journalistikens viktiga roll för en demokratisk utveckling och om olika tekniker för att värdera trovärdigheten i material som publicerats på nätet.

– Om någon skulle dela ett videoklipp med dig, som innehåller chockerande bilder från Syrien, hur kan vi då verifiera innehållet och dess sanningshalt? Vad vi kan göra är att kolla källan och se om de publicerat pålitlig information förr, att titta efter detaljer som landmärken i filmen, att lyssna på accenter, korsköra materialet med andra källor som Flickr eller Tweets. Allt det sammantaget gör det möjligt att bekräfta innehållet, säger George Weyman.

Utbildningen är även ett direkt sätt att uppmuntra de deltagande medborgarjournalisterna att använda livebloggen, vilket i sin tur kan inspirera fler att göra detsamma.

Trots att internet är gränslöst och information delas över hela världen så är språkbarriären fortfarande ett problem för många idag. Arabiska är världens femte mest talade språk men endast 1,5 procent av alla webbsidor är skrivna på arabiska enligt Google. Al-Masry Al-Youm’s liveblogg publiceras därför både på engelska och arabiska.

– Det handlar om att ge arabisktalande medborgare tillgång till mer information och att öka deras nätverk med andra engagerade. Men lika viktigt är att öka möjligheterna att kontrollera äktheten i publicerad information, genom att korsköra innehållet på olika språk, säger George Weyman.

CheckDesk projektet i korthet:

CheckDesk projektet (tidigare kallat iMeedan): Sorting , Translating & Disseminating Citizen Reporting in the Arab Region genomförs av Meedan, ett icke-vinstdrivande socialt teknologiföretag, baserat i USA. Projektperiod: 2011-2013.

Sidas stöd uppgår till 6 560 000 kronor och projektet är en del av regeringens särskilda satsning för demokratisering och yttrandefrihet.

Exempel på genomförda aktiviteter:

• Utveckling och implementering av Al-Masry Al-Youms live-blog – en digital platform för att sålla, översätta och sprida medborgarjournalistik i Egypten, i samarbete med den oberoende dagstidningen och mediepartnern Al-Masry Al-Youm. Huvudfokus för livebloggen är den arabiska språkversionen, men viktiga medborgarreportage översätts också till engelska.
• Förbättrat samarbete mellan medborgarjournalister och professionella journalister, för att mångfaldiga, verifiera och sprida information inom mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Bättre samverkan kan stärka den dåliga relationen som ofta finns mellan traditionella journalister och medborgarjournalister, där de senare ofta känner sig skeptiska mot statlig media.
• Utbildning av medborgarjournalister. En första tvådagars workshop hölls i Kairo den 23 mars 2012 och ytterligare fem är inplanerade över hela Egypten, inklusive Delta-regionen och Upper Egypt distriktet (från söder om Kairo ner till Sudan) Utbildningen genomförs av sex välkända medborgarjournalister och bloggare – tre män och tre kvinnor – bland dem Ramy Raoof och Lilian Wagdy. 


Sidansvarig: Avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän