Männen i Bosariq doppar sin tumme i bläck för att signera inbetalningen till det gemensamma sparandet.

Männen i Bosariq doppar sin tumme i bläck för att signera inbetalningen till det gemensamma sparandet. I enlighet med samarbetsstrategin för Afghanistan stödjer Sida bland annat utvecklingen av den privata sektorn på landsbygden.

Foto: Johan Lindskog

Resultatexempel

I Bosariq ger småsparandet nya möjligheter

Publicerad: 17 november 2011 Uppdaterad: 20 januari 2015

I Afghanistan har vi bidragit till utvecklingen av en privat sektor på landsbygden genom stöd till småföretagande, ofta kopplat till jordbruk och hantverk. Bland annat fick människor hjälp att organisera sig i självhjälpsgrupper genom organisationen Hand in hand.  

I byn Bosariq i norra Afghanistan håller den lokala Hand in Hand-gruppen Juvelen möte. De flesta medlemmar är turkmener. De är hazaras, en etnisk grupp som sägs härstamma från Djingis Khans soldater.

 – I gruppen kan vi dela våra idéer. Vi kan ta initiativ till nya projekt och prata om våra idéer till företag, säger Ahmadullah, som är tränare för Hand in Hand i Bosariq.

Hand in Hand är en av biståndsorganisationerna som jobbar i Afghanistan. De arbetar med den egna modellen som de kallar ”självhjälpsgrupper”. 

 – Sparande är inget vi afghaner är vana vid. Människor här lever i nuet. 30 år av krig har förändrat oss. Man vet aldrig vad som ska hända imorgon. Om man överhuvudtaget lever imorgon. Därför tänker man heller inte på morgondagen, berättar Mohammed Rafi som jobbar för Hand in Hand i Mazar-e-Sharif.

Efter en kort föreläsning plockar männen i Bosariq fram skrynkliga sedlar ur fickorna. En efter en går de fram till kassören Hafizulla och ger honom 50 afghanis (ungefär 1 dollar). De doppar sin tumme i bläck för att signera inbetalningen.

Gruppens sparande är ett av huvudmomenten i grundträningen. Detta kapital bygger upp gruppens ”bank”. Enskilda medlemmar kan låna pengar ur kassan, med gruppens godkännande. Hur gruppen sköter kapitalet och organiserar sig avgör om de får låna ett större kapital av hand in hand.

Hittills har gruppen sparat ihop 2450 afghani. Om de lyckas få lån av Hand in hand kan de få låna 10 000 afgani per person – ungefär 200 dollar.  En stor summa för en fattig bonde i Kaldar.

 – Att bygga upp ett kapital är viktigast. I dagens värld kan vi inte göra någonting utan pengar. Vi har ingenting, så ingen skulle ge oss lån. Men om vi sparar pengar själva, kan vi också låna från gruppen. Om någon blir sjuk så kan de låna pengar, säger Hafizulla.

Hand in Hand har arbetet i Afghanistan sedan 2006. Den lokala gruppen Juvelen startades i maj 2011. De befinner sig fortfarande i inledningen av sitt arbete.

 – Vi kan inte själva köpa djur, så därför ska vi göra det tillsammans i gruppen, berättar Hafizulla.

I enlighet med samarbetsstrategin för Afghanistan stödjer vi bland annat utvecklingen av den privata sektorn på landsbygden. Att skapa fler arbetstillfällen så att människor kan skaffa sig en inkomst är avgörande för att kunna lyfta sig ur fattigdom. Hand in Hands verksamhet i norra Afghanistan fick stöd med 12 miljoner kronor. Insatsen är nu avslutad.

Sidansvarig: Avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän